znie, ale też sycąco. Ważne, aby wytrwać w tym postanowieniu chociaż kilka pierwszych dni. Kuchnia wegańska to najzdrowsza kuchnia, jaką możemy sobie zafundować. Rośliny dostarczają najwięcej składników odżywczych i witamin, gdyż są pierwsze w łańcuchu pokarmowym. Zwłaszcza zarodki i kiełki są bogate w wiele witamin.
Ale żeby się o tym przekonać
Czy przepisy wegańskie to tylko sałatki i surówki, które mogą się szybko znudzić? Absolutnie, nie. Kuchnia wegańska jest prawdziwym bogactwem smaków, które zaskakują głębią i świeżością. Ale żeby się o tym przekonać, trzeba samemu spróbować. Niebanalne przepisy wegetariańskie i wegańskie znaleźć można na różnych stronach internetowych. Wśród nich są przepisy, które doskonale sprawdzają się na co dzień. Jedne są idealne na śniadanie, inne na wykwintny obiad czy kolację, a jeszcze inne na deserowe szaleństwo.
I tu pojawia się pytanie o
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.